Sprawdzone makowce i aromatyczne strucle z makiem

Gdyby zapytać Polaków o ich ulubione świąteczne ciasto z pewnością niejeden z nich powiedziałby, że to makowiec. Tak jak w przypadku prawie wszystkich rodzajów ciast: szarlotek, serników, mazurków czy bab, tak i w przypadku makowców wymienić możemy kilka ich typów. Najczęściej na świątecznym stole pojawiają się zawijane makowce czyli strucle z makiem.

Dzięki aromatycznemu makowi, słodkim rodzynkom i delikatnemu ciastu rolada makowa nie ma sobie równych wśród placków świątecznych i nie tylko. Inną formą makowca może być placek z makiem i jabłkami, które doskonale się ze sobą komponują. Nieco mniej popularny, ale równie smaczny jest makowiec japoński. Inne makowce to:  wspaniały makowiec śnieżny, delikatny makowiec na kruchym cieście, pożywny makowiec drożdżowy, prosty makowiec na biszkopcie, makowiec bez zawijania, makowiec gotowany, wilgotny makowiec.

Jak przygotować mak do placków z makiem, rolad makowych i strucli?

Makowca najlepiej przygotować ze świeżego maku, który przed przygotowaniem ciasta trzeba wcześniej zalać wrzątkiem na kwadrans. Następnie należy go odsączyć i przynajmniej dwukrotnie przemielić w maszynce. Potem roztapiamy masło (około 150 gram), łączymy z 4 łyżkami miodu, skórką pomarańczową, startą połową laski wanilii, garścią rodzynek, posiekanymi orzechami (około 100 gram). Potem smażymy przez kwadrans. Mieszamy z makiem, cukrem (około 10 dag) oraz kieliszkiem koniaku. Ubijamy dwa białka na puszystą pianę. Pianę dokładnie mieszamy z masą makową. Smarujemy ciasto a następnie pieczemy je przez niecałą godzinę.

Jeśli jednak w przedświątecznym rozgardiaszu nie masz czasu na przygotowanie maku możesz pójść na łatwiznę i kupić gotową masę makową.

Mak świetnie komponuje się z serem, karmelem, miodem, migdałami i orzechami, budyniem, galaretką oraz różnorakimi owocami między innymi jagodami, truskawkami, wspomnianymi już jabłkami czy brzoskwiniami. Przysłowiową wisienką na torcie może być podanie makowca z bitą śmietaną, obficie posypanie go cukrem pudrem czy polanie ciasta polewą czekoladową.

Jak zrobić zawijany świąteczny makowiec?

Mak przygotowujemy krok po kroku według wyżej wymienionej instrukcji.

Składniki: pół kilograma mąki, 3 jajka, 3 dag drożdży, 20 dag cukru, prawie cała szklanka mleka, 15o gram masła.

Wykonanie: Cukier i masło ucieramy. Łączymy z jajkami. Do puszystej, delikatnej masy dodajemy drożdże, przesianą mąkę i mleko. Wyrabiamy maksymalnie gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po 60 minutach ciasto dzielimy na pół. Połowę rozwałkowujemy i smarujemy białkiem oraz masą makową. Jeszcze raz zwijamy białkiem, formułujemy rulon na struclę. Tak samo postępujemy z drugą połową placka. Oba makowce zawijamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Pieczemy na posmarowanej tłuszczem blasze przez około 50 minut. Kiedy ciasto już się upiecze i wystygnie traktujemy je lurem, rodzynkami, posiekanymi orzechami. Podajemy z bitą śmietaną i cząstkami mandarynek.