Efektowne rolady i przekładańce

Rolady mają mnóstwo zalet. Przede wszystkim efektownie prezentują się na stole i nie są trudne do zrobienia. Mimo, że na święta przygotowujemy przede wszystkim tradycyjne wypieki, takie jak makowiec, sernik, babka czy mazurek coraz częściej sięgamy także po nieco bardziej nowoczesne ciasta, należą do nich między innymi przekładańce i różnego typu rolady.

Jak zrobić świąteczną roladę serowo – czekoladową?

Składniki na ciasto: 1/3 szklanki mąki, 1/3 szklanki kukurydzianej skrobi, ćwierć szklanki kakao, ćwierć łyżeczki sody, ćwierć łyżeczki soli, 4 jaja, 4 żółtka, łyżeczka olejku waniliowego, prawie cała szklanka cukru, opakowanie cukru pudru.

Do zrobienia masy serowej potrzebujesz: 250 gram serka kremowego, 115 gram masła, 2 łyżeczki olejku waniliowego, 4,5 szklanki cukru pudru, pół łyżeczki olejku migdałowego, 1/3 szklanki kakao.

Przygotowanie rolady: Nagrzewamy piekarnik na 190 stopni. Blachę smarujemy tłuszczem i obkładamy papierem, który później także traktujemy tłuszczem. Mieszamy ze sobą mąkę, skrobię i kakao. Dodaj sodę i sól. Ubijamy jajka, żółtka, olejek waniliowy. Ubijamy do uzyskania masy o gęstej konsystencji w jasno żółtym, cytrynowym kolorze. Dodajemy cukier puder i wciąż miksujemy. Stopniowo dodawaj zmieszane ze sobą: mąkę, skrobię i kakao. Ciasto rozprowadź na formie. Piecz 12-14 minut. Po upieczeniu ostudź placek (ale niecałkowicie). Przełóż ciasto na ścierkę potraktowaną wcześniej cukrem pudrem. Usuń papier. Póki placek jest ciepły zwiń je (razem ze ściereczką) w rulon. Ostudź ciasto.

Przygotuj masę: zmiksuj razem serek, wanilię oraz masło. Powoli łącz masę z cukrem pudrem. Zmiksuj. Masę podziel na pół. Do pierwszej części dodaj olejek migdałowy, do drugiej wsyp kakao. Dokładnie wymieszaj. Rozwiń ostudzony placek, odłóż ściereczkę. Na ciasto nałóż masę z kremowego serka. Nie smaruj placka tuż przy krawędzi. Zwiń roladę (oczywiście bez ściereczki). Wyłóż ciasto na półmisek. Włóż do lodówki na pół godziny. Gotową roladę przystrój czekoladową masą. Widelcem lub nożem utwórz na roladzie paski. Na święta Bożego Narodzenia warto udekorować roladę żurawiną, na Wielkanoc warto podawać ją z kleksem bitej śmietany i kolorowymi cukierkami.

Robiąc roladę warto pamiętać o kilku przydatnych wskazówkach:

1. Dobra rolada to taka, która ma dobry biszkopt. Pamiętaj by biszkoptu na roladę nie piec zbyt długo.

2. Roladę z biszkoptu formułujemy wtedy, kiedy jest jeszcze gorący. Wystudzone ciasto biszkoptowe łatwo się łamię.

3. Krem lub masę na ciasto biszkoptowe kładziemy kiedy biszkopt już wystygnie.

4. Pęknięty biszkopt? Jest na to rada. Można posypać go porcją kakao bądź cukrem pudrem.