Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć kolorów; wielobarwne pisanki, wzorzyste serwetki, różnorodne kwiaty – to tylko garstka ozdób na jakie warto postawić w święta. Dzięki nim Twój dom, mieszkanie, pokój czy kuchnia będą prezentowały się naprawdę efektownie. Inną formę dekoracji są słodkie ozdoby. Choć są dużo mniej trwałe niż ręcznie robione papierowe stroiki czy wieńce z filcu bądź bibuły, nie możemy odmówić im uroku. Ich dodatkowym atutem jest smak, o którym napisać można by naprawdę wiele. Jeśli więc szukasz ładnej ozdoby świątecznego stołu a jednocześnie smakowitego ciasta postaw na kolorowe mazurki i torty typu pisanki.
Mazurek to obok świątecznej baby najbardziej znane ciasto wielkanocne. Jest efektowne i smakowite, a co najważniejsze proste do zrobienia.
Jak zrobić mazurek kokosowo – czekoladowy?
Składniki na ciasto: pół kilo mąki, 30 dag, 3 żółtka oraz cało jajko, prawie cała szklanka cukru pudru, skórka cytrynowa.
Składniki na masę kokosową: 30 dag wiórków kokosowych, 30 dag śmietanki, cała szklanka i 1/3 szklanki cukru pudru, sok cytrynowy, waniliowy aromat, 3 białka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Do polewy potrzeba: 3 białka, 2 szklanki cukru pudru, pół szklanki kakao, ćwierć kostki masła, waniliowy aromat.
Przyrządzenie: Z podanych składników robimy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Rozwałkowujemy na 2 prostokąty. Wygniatamy około centymetrowe brzegi. Wkładamy do dwóch blaszek (25 na 36 cm). Białko ubijamy na sztywno. Smarujemy nim oba ciasta. Kokos mieszamy z pud rem, śmietanką oraz sokiem cytrynowym. Łączymy z aromatem, 2 białkami oraz mąką. Mieszamy, kładziemy na oba ciasta. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Piec 20 minut. Cukier i białka ubijamy. Dodajemy kakao i aromat. Łączymy z rozpuszczonym masłem. Częścią masy przekładamy ciasta, reszta nakładamy na wierzch. Dekorujemy wedle uznania.
Równie pięknie co kolorowe mazurki, na stole prezentują się torty – pisanki. Barwne, ładnie dekorowane nie tylko wybornie smakują, ale także są wspaniałą ozdobą każdego stołu. Torty pisanki przygotowujemy jak zwykłe torty jednak przystrajamy je nieco inaczej. Ciekawym pomysłem jest ozdobienie tortu wielkanocnego zielonym lukrem, czekoladowymi zajączkami czy marcepanowymi kurczaczkami. Wielkanocny tort to szczególnie polecany deser dla dzieci – jest kolorowy, słodki i zabawny!