Pachnące pierniki i pierniczki

Pierniki i ciasta piernikowe nieodzownie kojarzą mi się z zimowymi świętami Bożego Narodzenia. Nie dość, że są słodkie i apetycznie wyglądają to jeszcze jak pachną! Stanowią nie tylko aromatyczny świąteczny deser, ale także i dekoracje. Świetnie prezentują się na zielonej choince, jak i w małym stroiku. Przystrojone lukrem, cukrem pudrem, czekoladom czy karmelem stanowią ozdobę bożonarodzeniową. Wprost nie można oderwać od nich oczu, a kiedy już skosztujemy jednego z świątecznych pierniczków dekoracja szybko znika nie tylko ze stołów, ale także i z choinki czy stroików… Dlatego też zawsze warto upiec więcej bożonarodzeniowych pierników…

Najczęściej pierniki przygotowuje się na Boże Narodzenie, okazuje się jednak, że można robić je w wersji wielkanocnej. Zamiast serduszek, małych ludków, gwiazdek, śnieżynek i choinek pieczemy wtedy pierniki – pisanki, króliczki, baranki i kurki. Pierniki są więc ciastkami uniwersalnymi, smakowitymi i pięknie się prezentującymi. Jeśli nie masz pomysłu na świąteczną dekorację lub po prostu chcesz przygotować coś dobrego zakasuj rękawy i piecz apetyczne pierniki!

Przepis na pachnące pierniczki:

Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki miodu, prawie cała szklanka cukru, półtorej łyżeczki sody, pół torebki przyprawy piernikowej, łyżka masła, 2 jajka (jedno do smarowania), 1/3 szklanki ciepłego mleka.

Dodatkowo do dekoracji: lukier, barwniki spożywcze, kolorowe posypki, polewa z czekolady, wiórki kokosowe.

Przygotowanie: Mąkę przesiewamy. Dodajemy gorący, rozpuszczony na ogniu miód. Mieszamy nożem. Siekając łączymy z cukrem, sodą, przyprawami, masłem, jajko. Dolewamy polewamy po łyżeczce mleka i gnieciemy ciasto uważając by masa nie była za rzadka od zbyt dużej ilości mleka. Wyrabiamy ręką do gładkości. Rozwałkujemy ciasto na centymetrowy placek. Przygotowanymi foremkami wykrawamy kształty pierniczków. Blachę smarujemy masłem, przykrywamy papierem do pieczenia. Kładziemy na blachę posmarowane jajkiem pierniki uważając, by nie były za blisko siebie. Piekarniki nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy przez kwadrans. Po upieczeniu trzymamy w zamkniętym pojemniku – pierniki z czasem nabierają miękkości i smaku.

Dekorujemy kiedy ciastka będą miękkie. Efektowną ozdobą pierników jest lukier połączony z kolorowym barwnikiem spożywczym. Ciastka warto także przystroić rozpuszczoną na ogniu czekoladą (białą lub ciemną), wiórkami kokosowymi, drobno posiekanymi orzechami, posypką deserową. Do zdobienia warto użyć małego pędzelka albo różek wykonanych z papieru do pieczenia. Przydatne będą także wykałaczki.

Jeśli uwielbiasz smak i zapach pierników oprócz ciastek możesz przygotować także duże piernikowe ciasto. Jest słodkie, niezwykle aromatyczne i długo utrzymuje świeżość. Przełożony marmoladą bądź dżemem i polany czekoladą smakuje wybornie!