Puszyste serniki tradycyjne i nowoczesne

Sernik to ciasto uniwersalne – z powodzeniem możemy podać je bowiem na różnorakie okazje. Imieniny, urodziny, kolacja ze znajomymi – bez wątpienia sernik może wtedy zagościć na Twoim stole. Sernik to jednak także wypiek okazyjny i świąteczny, w Polsce często podaje się go zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. Świeży twaróg, z którego zrobiona jest masa połączony z bakaliami i słodką polewą czekoladową to istna uczta dla każdego, nawet najbardziej wybrednego podniebienia. Szukając pomysłu na placek na święta postaw na sernik – sernik tradycyjny bądź nowoczesny.

Przeglądając Internet (największą książkę kucharską świata) możemy znaleźć mnóstwo pomysłów na słodkie serniki. Wspomnieć wystarczy choćby klasyczny sernik wiedeński z rodzynkami, owocowy sernik z brzoskwiniami, potraktowany delikatną pianką sernik z rosą, tradycyjny polski sernik, lekki i puszysty sernik czy gotowany placek z serem. Jest więc w czym wybierać.

W czym tkwi tajemnica udanego sernika? Oczywiście w jego fundamentalnym składniku. Ser na ciasto powinien być przede wszystkim świeży. Ważne jest także by był lekki i jak najbardziej puszysty. Mimo, że w sklepach dostępnych jest mnóstwo gotowych mas serowych najlepszy ser to ten przygotowany samodzielnie z krowiego mleka. Jeśli jednak nie masz możliwości przyrządzenia sernika z wiejskiego twarogu sięgnij po sprawdzonych producentów mas serowych: Turek, Piątnica, ser z Wielunia, President.

Jak zrobić tradycyjny sernik bez spodu?

Składniki na świąteczny serniczek (na formę 23*35): 1,3 kg tłustego twarogu (ew. półtłustego), który powinien być zmielony przynajmniej dwa razy, 440 gram cukru, 10 dużych jaj, 250 gram masła, 6 łyżek kaszy manny, opakowanie budyniu śmietankowego, szklanka kremówki, opakowanie cukru waniliowego, rodzynki, skórka pomarańczowa, ew. inne bakalie.

Przygotowanie: Masło ucieramy mikserem (powinno być puszyste). Łączymy z serem i dalej miksujemy. W drugiej misce ucieramy żółtka i cukier puder (na biały koloryt). Dodajemy do twarogu i mieszamy. Wsypujemy pozostałe składniki masy: kaszę, budyń, cukier waniliowy. Miksujemy. Ubijamy śmietankę kremówkę. Osobno ubijamy białka na delikatną piankę. Do masy dodajemy rodzynki i skórkę z pomarańczy, ubitą kremówkę oraz białka. Blachę smarujemy masłem oraz wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy serową masę. Delikatnie równamy nożem. Piekarnik nagrzewamy na 170 stopni. Pieczemy godzinę. Schłodzony dekorujemy kleksami z roztopionej na ogniu słodkiej czekolady lub cukrem pudrem, karmelowymi esami floresami i bitą śmietaną.

Serniki nowoczesne to ciasta, w których klasyczna masa twarogowa łączona jest z makiem (sernik-makowiec), galaretkami, czy różnorakimi budyniami. Sernik możemy przygotować także bez pieczenia (np. sernik truskawkowy idealny na lato) albo też dodać do tradycyjnej masy owoce (np. placek jagodowo serowy).