Łatwa wielkanocna babka drożdżowa lub piaskowa

Wielkanoc to nie tylko czas kwitnącej wiosny, radości, świętowania. To także czas rodzinnych spotkań, na których zabraknąć nie może smakowitych świątecznych przysmaków. Wśród nich pominąć nie można jajek – czołowego symbolu Wielkiej Nocy, ostrego chrzanu i ćwikły, świątecznych sałatek, mięs i wędlin, ale także i ciast. Niezaprzeczalną królową wypieków pieczonych na święta Zmartwychwstania Pańskiego jest baba – ciasto niewymyślne, proste, ale jakże smakowite! Polane lukrem lub polewą czekoladową, posypane migdałami, cukrem pudrem, pokrojoną skórką pomarańczową wprost nie ma sobie równych. Przygotowując wielkanocny koszyczek nie zapomnij włożyć do niego kawałka samodzielnie upieczonej babki.

Pośród bab podawanych na Wielkanoc najbardziej popularne są ich dwa rodzaje: baby drożdżowe oraz piaskowe. Wyborna drożdżowa babka powinna być miękka, mieć żółty koloryt i nie być przeschnięta. Zrobiona tuż przed świętami dobrze smakuje jeszcze kilka dni po upieczeniu. Przygotowując babkę na cieście drożdżowym musimy pamiętać by pozwolić jej swobodnie wyrosnąć – idealna baba wielkanocna to taka, która wolno ‚dojrzewa’ w piekarniku.

Przepis na drożdżową babkę na Wielkanoc:

Składniki na formę babkową z kominem o średnicy 23 cm; 1,5 szklanki mąki, 35 gram drożdży,  3 żółtka, 1 całe jajo, pół szklanki mleka, pół szklanki cukru z łyżeczką drożdży, 75 gram masła roślinnego, pół szklanki rodzynek, aromat o zapachu migdałów, masło do posmarowania formy na babkę oraz kasza manna do jej posypania, cukier puder na lukier oraz sok z połowy cytryny (również na lukier).

Przygotowanie: Przygotowujemy rondelek. Rozpuszczamy na nim masło. Żółtka i cukier ucieramy na kogel. Rozpuszczamy drożdże w mleku. Łączymy z łyżeczką cukru. Dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy na 5 minut. Do koglu wsypujemy mąkę, jajko, drożdże i mleko, rozpuszczone uprzednio masło, rodzynki, drożdże. Na koniec dodajemy aromat. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Miskę zakrywamy ściereczką, ciasto na babę odstawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia. Kiedy baba wyrośnie w cieście pojawią się ‚pęcherzyki’. Formę smarujemy masłem i posypujemy kaszą. Wykładamy ciasto i znowu zakrywamy ściereczką na około 1,5 godziny. Kiedy ciasto dojrzeje będzie sięgało prawie do końca foremki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy pół godziny. Około 7 minut przed końcem zakrywamy ciasto folią (dzięki temu babka nie będzie zbyt ciemne). Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia i dopiero kiedy ostygnie wyjmujemy je z foremki. Robimy lukier – cukier łączymy z sokiem cytrynowym, mieszamy. Polewamy babkę.

Alternatywą dla baby drożdżowej może być babka piaskowa, która zawsze się udaje

Składniki: 4 jaja, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, niepełna szklanka mąki ziemniaczanej, rozpuszczona kostka margaryny, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat bądź cukier waniliowy, 2 łyżki kakao.

Przygotowanie: Jajka utrzeć i wymieszać z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem oraz margaryną. Dodajemy do piany z jajek. Łączymy z aromatem, mieszamy. Ciasto dzielimy na 3. Do jednej z części dodajemy kakao, miksujemy. Formę keksową smarujemy tłuszczem. Nakładamy dwie części jasnego ciasta. Na nie kładziemy ciasto ciemne. Piekarnik nagrzewamy do 180, babę piaskową pieczemy godzinę.