Prosty wielkanocny baranek i koszyk z ciasta

Jaki jest najbardziej znany symbol Wielkiej Nocy? To oczywiście baranek. Jest znakiem pokoju, radości i dobra. Zajmuje czołowe miejsce w świątecznym koszyku. Może być zrobiony z cukru bądź białej lub ciemnej czekolady. Może także być przygotowany z ciasta. Z ciasta zrobić warto nie tylko baranka, ale również i inne wielkanocne gadżety; świąteczne zwierzaki – króliki, zajączki, kurczaki, pisanki i koszyczek.

Efektowny baranek wielkanocny z ciasta:

Składniki na ciasto: 2 jaja, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Przystrojenie: masło, kolorowe cukierki, cukier puder.

Przygotowanie: Do ubitych białek dodajemy cukier i żółtka. Ubijamy dalej. Łączymy z proszkiem do pieczenia oraz mąką pszenną. Formę na baranka smarujemy masłem. Nakładamy na nią ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Baranka pieczemy 25 minut. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Z cukierków i masła robimy oczy i usta baranka (oczka można zrobić także z goździków). Gotowego zwierzaka warto udekorować czerwoną wstążką. Dla lepszego efektu możemy go także potraktować cukrem pudrem.

 Oto kolejny wielkanocny przysmak – świąteczny koszyczek z ciasta:

Składniki na drożdżowy koszyk z ciasta: kilogram mąki, 6 dkg świeżych drożdży, 5 łyżek cukru, 2 i 1/2 szklanki mleka, 5 dkg masła, 2 jaja, mała łyżeczka soli.

Przygotowanie: Kruszymy drożdże. Wsypujemy pół łyżeczki cukru. Podgrzewamy pół szklanki wody. Łączymy z 3 łyżkami mleka. Mieszamy z drożdżami. Przesiewamy mąkę, robimy dołek w środku, do którego wlewamy rozczyn. Zakrywamy ściereczką, odkładamy do ciepłego miejsca. Po 20 minutach dodajemy roztopione masło. Łączymy z mąką i resztą składników na ciasto. Wrabiamy ciasto ręką. Odstawiamy do czasu aż wyrośnie.

Z 3/4 ciasta robimy 20 mniejszych części. Tworzymy z nich „wałki” o mniej więcej tych samych proporcjach. Dwa wałki kładziemy tak, by się krzyżowały. Następnie dodajemy po jednym wałeczku z każdej ze stron i splatamy je ze sobą.

Smarujemy tłuszczem średniej wielkości porcelanową miskę odwróconą do góry dnem. Nakładamy na niej splecione wcześniej wałeczki. Dociskamy ciasto do miski.

Z reszty ciasta robimy długie wałki, które skręcamy niczym sznurek. Tworzymy dwa koła z ciasta; mniejsze na podstawę i większe. Z części ciasta robimy ucho koszyka. Do środka musimy wsadzić drut. Ciasto traktujemy rozkłóconym żółtkiem jajka.

Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni i wkładamy ciasto. Kiedy będzie lekko rumiane wyjmujemy mniejsze części i zakrywamy ciasto folią. Studzimy. Delikatnie zdejmujemy koszyczek.

Składamy koszyk, miejsca łączeń sklejamy lukrem.