Znakomity keks z bakaliami

Ciasta z bakaliami są nie tylko bardzo smaczne, ale także i zdrowe. Dodatkowo niezwykle efektownie prezentują się na świątecznym stole i dlatego też warto wpisać je do naszego uroczystego menu. Kolorowy keks pełen kandyzowanych moreli, aromatycznej skórki pomarańczowej, suszonych śliwek i słodkich rodzynek sułtańskich świetnie wpisuje się w odświętny nastrój, szczególnie jeśli mamy na myśli czas Bożego Narodzenia.

Bakaliowy keks jest wspaniały sam w sobie jednak jego wyborny smak możemy mocniej zaakcentować przy pomocy kilku prostych trików. Po pierwsze lukier. Łatwo i szybko przygotujemy go z soku z połówki cytryny, 2 łyżek gorącej wody oraz cukru pudru (około 15 dag). Składniki łączymy ze sobą i mieszamy do momentu utworzenia się jednolitej masy. Po drugie galaretka. Nasz keks posmarowany lukrem warto jeszcze dodatkowo udekorować drobnymi kawałkami wcześniej przygotowanej galaretki. Dzięki jej różnorodnym rodzajom i kolorom ciasto prezentować się będzie wręcz zjawiskowo! Po trzecie ponownie kandyzowane owoce. Placek posypujemy nie tylko paletą barwnych kostek z galaretki, ale także kawałkami kandyzowanych owoców, których nie wykorzystaliśmy do zrobienia ciasta.

Jak przygotować prosty i wyśmienity keks z bakaliami na święta?

Składniki na ciasto: 500 gram mąki (oraz dodatkowo łyżka mąki), 250 gram masła, 200 gram cukru, 4 jaja, łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody, pół łyżeczki soli, niepełna łyżeczka aromatu śmietankowego, ćwierć szklanki mleka, kieliszek rumu, garść rodzynek, garść skórki pomarańczowej (może być kandyzowana bądź smażona), 200 gram ulubionych bakalii.

Do dekoracji: lukier, owoce kandyzowane, wcześniej przygotowana różnokolorowa galaretka pokrojona w drobną kostkę.

Przygotowanie: Drobno siekamy bakalie i łączymy je z łyżką mąki. Resztę mąki przesiewamy i mieszamy z sodą, solą oraz proszkiem do pieczenia. Masło i cukier miksujemy na masę. Stopniowo do masy dodajemy po jednym jaju. Mieszamy i dodajemy aromat a następnie 1/3 mąki. Łączymy z mlekiem, dodajemy kolejną porcję mąki (1/3) i rum. Mieszamy. Wsypujemy ostatnią część mąki. Dokładniej mieszamy. Wsypujemy przygotowane bakalie, mieszamy, wlewamy do formy na keks. Pieczemy przez godzinę i około 10 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone i ostygnięte ciasto polewamy lukrem i dekorujemy galaretkami i owocami kandyzowanymi.